Scholtenswijk

Op het terrein van de oude gemeentewerf van Oude Pekela zijn in drie blokken van vier levensloopbestendige sociale huurwoningen gebouwd. De woningen zijn bedoeld voor één à twee personen, met een woonkamer, slaap- en badkamer op de begane grond en een tweede slaapkamer op de verdieping. De locatie sluit aan op de “groene long” van Oude Pekela en dat is waarom de woningen verder naar achteren zijn geplaatst. Er is een nieuwe straat achter de woningen aangelegd, waar de bewoners hun auto kunnen parkeren en daardoor zijn ook de achterkanten van de woningen aan het Pekelerhoofddiep aan het zicht onttrokken.

Er is aansluiting gezocht bij de gebouwen in de omgeving, waar indertijd veel aandacht is besteed aan de architectuur, met veel zorgvuldig uitgewerkte details, de nodige plastiek in de gevelopbouw en verschillende metselverbanden. De gebruikte mix van rode baksteen komt van “buurman” Strating.

In de oorspronkelijke opzet waren de doosjes op de onderbouw gedacht in hetzelfde metselwerk. Net voor aanvang van de bouw kwam de locatie binnen de contouren van het aardbevingsgebied te liggen en werden er eisen geformuleerd ten aanzien van de aardbeving bestendigheid. Er is toen gekozen voor een stevige, vormvaste onderbouw en een zo licht mogelijke opbouw. In dit geval is de opbouw uitgevoerd in houtskelet, bekleed met een vezelcementplaat van Cembrit. De gekozen kleur, die lijkt op Belgisch hardsteen, zorgt voor een mooi contrast met het genuanceerde rood van de baksteen. Het geeft het geheel een chique uitstraling.

Publicatie Bouwen in het Noorden Scholtenswijk
HJK Scholtenswijk Oude Pekela 02.jpg
2017
Nieuwbouw
Woningen
12 woningen
Acantus
Bruining

Foto's

Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap