Borgerhof

Op de locatie van de verouderde kolossale wooncomplexen Borgerhof en de Eshof in Borger is door Koenen Bouw in opdracht van woonservice Drenthe en zorggroep Tangenborgh een nieuw, modern woon-zorgcomplex gebouwd.

Voor de selectie van architecten zijn 4 bureaus gevraagd om een visie te presenteren. Het ging om een massastudie, een denkrichting en een footprint, geen uitgewerkt plan. HJK architecten kwam als winnaar uit de bus: geen kolossale ontwerpvisie maar passend in de omgeving met een duidelijke verbinding met het centrumplan met als kernwaarden individualiteit en kleinschaligheid.

De ontwerpvisie heeft zich vertaald naar een groot complex, waarin zich onder andere 86 zorgappartementen bevinden, die past binnen de kleinschalige dorpsstructuur van Borger. Het is een gebouw met veel individualiteit en diversiteit maar toch een kleinschalig geheel. Aan de centrumzijde liggen de appartementen om een atrium samengevoegd tot grotere woonblokken met elk een eigen uitstraling. De appartementen richting de woonwijk liggen aan een brede binnengang met vides om het daglicht binnen te halen. Aan de ene kant zijn de appartementen vormgegeven als rijtjeswoningen, passend bij de woonwijk. Aan de andere kant zijn de appartementen vormgegeven als parkwoningen waarbij gebruik is gemaakt van houten gevels.

De straatgerichte woningen hebben door het gebruik van verschillende materialen en vormgeving allemaal verschillende uitstraling. Er zijn bakstenen in verschillende kleuren en texturen toegepast in combinatie met verschillende kleuren voeg. Daarnaast zijn er veel balkons, uitstekend of inpandig, met een plat of schuin dak erop, afgewisseld met loggia’s. Een afwisselend dorps gevelbeeld met iedere gevel een uniek aanzicht.

Publicatie Bouwen in het Noorden Borgerhof
HJK Borgerhof Borger 02.jpg
2019
Nieuwbouw
Zorg
Stedenbouw
86 zorgappartementen
4 ELV kamers
restaurant
Woonservice
Zorggroep Tangenborgh

Foto's

Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap