Slim Verduurzamen Acantus

Geplaatst op: 29-05-2020

In de komende jaren wil Acantus een groot deel van haar woningbezit verduurzamen. Dat is een enorme klus die zij niet alleen kunnen klaren. Daarvoor heeft Acantus in 2018 een uitgebreide selectie gehouden om hier de juiste partners in te vinden met de ervaring en kennis. Paas B.V. is zo’n partner gebleken, zij hebben een speciaal team samengesteld, waar HJK architecten deel van uit maakt, die samen met Acantus en de bewoners aan de slag gaat met het verduurzamen van het woningbezit.

De eerste projecten van dit partnerschap zijn al reeds opgeleverd. Verduurzamen vanuit de basis, dat is de werkwijze die Paas BV gebruikt om de woningen te verbeteren. Dat betekent dat er vanuit de mogelijkheden van de woning en de wensen van de bewoners wordt gekeken naar noodzakelijke maatregelen om de woning comfortabel en energiezuinig te maken. De woningen worden goed geïsoleerd, er wordt gezorgd voor een energiezuinige manier van ventilatie en elektriciteit wordt duurzaam opgewekt met zonnepanelen. Ook de uitstraling van de woning wordt aangepakt vanuit de basis. Wat goed is behouden, wat kapot is repareren. Waar mogelijk krijgen de woningen weer een frisse uitstraling.

Een van de projecten die is afgerond zijn 20 woningen aan de Mr. N.F. Wilkensstraat in een karakteristieke wijk van Veendam. Hier zijn de woningen volledig geïsoleerd en enkele beglazing vervangen voor HR++ glas. Een ventilatie unit is geplaatst voor de keuken, wc en douche voor een beter klimaat en elke woning heeft zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van elektriciteit. Het beschermd dorpsgezicht dat op deze straat van toepassing is, stond geen rigoureuze modernisering toe. Met respect voor het karakteristieke van de woningen zijn de bestaande dakkapellen vervangen en zijn de dakpannen vervangen om de woningen weer een fris uiterlijk mee te geven. Door het plaatsen van nieuwe dakkappelen is het ook mogelijk geweest de leefruimte van de bewoners te verbeteren, dit is gebeurd door middel van de badkamer naar de verdieping te verplaatsen. Verder zijn de keuken, douche en toilet ook gerenoveerd voor meer wooncomfort.

De andere projecten worden op eenzelfde wijze aangepakt om de woningen slim te verduurzamen. Het zijn soms maar kleine ingrepen maar deze zorgen wel dat de woningen weer comfortabel en energiezuinig zijn. Vanaf de buitenkant is er dan niet meer te zien dan nieuwe kozijnen en een nieuw dak met zonnepanelen. Voor sommige woningen is een grotere ingreep nodig om er weer fijn te kunnen wonen in een energiezuinige woning.

Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap