Horstendaal en Saanensduin

Geplaatst op: 20-07-2021

“Innovatieve woonvoorziening met zorg op maat voor bewoners”

In Park Vogelenzang te Bennebroek heeft Zorgbalans een nieuwe woonvoorziening met zorg gerealiseerd. Deze nieuwbouw bestaat uit twee nieuwe gebouwen die de namen ‘Horstendaal’  en ‘Saanensduin’ hebben gekregen. Zorgbalans komt met deze nieuwbouw tegemoet aan de vraag in de regio naar een beschermde woonomgeving voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Er is plaats voor 64 bewoners die vanwege de zorg die zij nodig hebben, niet meer thuis kunnen wonen.

Bij dit project is er vanuit de bewoner geredeneerd. De kern van het concept van Horstendaal en Saanensduin was dat binnen een beschermde woonomgeving bewoners in staat worden gesteld gewoon mogelijk te leven. Bewoners moeten zich in principe vrij voelen zich te bewegen in de beschermde omgeving. Een eigen ruime kamer met een eigen voordeur en een badkamer. Bewoners op de begane grond kunnen via openslaande deuren op hun eigen terras zitten en van de natuur genieten en ook door de tuin in wandelen. De bewoners kunnen zich vrij bewegen in een parklandschap, waardoor het parklandschap onderdeel van de leefruimte van de bewoners is geworden. Dat vergoot het gevoel van vrijheid enorm. Er zijn niet veel woonzorgvoorzieningen in Nederland die dat kunnen zeggen.

Twee gebouwen in een parklandschap met een dorpse sfeer. Met de brink, de open tussenruimte, als plek waar medewerkers, familie en bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In het ontwerp is gezocht naar de verbondenheid met de natuur en de tuin, door de verbinding met buiten te zoeken. Glas van boven naar beneden dat er zoveel mogelijk lichtinval is en dat de connectie zo groot mogelijk is tussen binnen en buiten. Omdat de buitenruimte essentieel onderdeel is van de zorgvisie op deze locatie is er gekozen voor houten kolommen. Deze houten kolommen zorgen zowel visueel als gevoelsmatig een soepele overgang van binnen naar buiten en omgekeerd. De overstekken, de balkons en de afwerking van de trappen met hout versterkt de natuurlijke uitstraling in het parklandschap.

In de woongebouwen is alles gedaan om een open en huiselijke sfeer te creëren. Grote leef-keukens, zitjes, tafels waaraan gezamenlijk kan worden gegeten, glas-in-lood schuifdeuren en ingebouwde kasten, het klopt allemaal! Grote wanden en trappenhuizen zijn voorzien van foto-impressies en krijgen licht vanuit vides, daklichten en armaturen, die ervoor zorgen dat de menselijke maat en het gevoel van ‘thuis’ voorop staan. De woongebouwen zijn opgedeeld in ieder 4 groepen. Iedere groep heeft zijn eigen uitstraling en identiteit.

De 64 studio’s verdeeld over 2 gebouwen met een aantal gemeenschappelijke ruimtes zijn duurzaam, toekomstbestendig en all-electric. De gebouwen beschikken over luchtdichte en zeer goed geïsoleerde gevels, welke grotendeels voorzien zijn van triple glas. De gebouwen hebben géén gasaansluiting; een deel van de elektriciteit is afkomstig van de 500 zonnepanelen op het dak, zonneboilers zorgen voor het warmtapwater en de luchtbehandeling wordt voorzien van WTW en warmtepompen. De verwarming is in de vloer aangelegd en er is overal led verlichting toegepast. Warmte en koelte komen van een luchtwaterpomp op het dak. Een aantal ruimtes heeft zelfs extra koeling. Het hemelwater wordt niet op het riool geloosd, maar in de bodem gebracht via infiltratiekratten. Op het gebied van duurzaam en circulair kun je zonder meer spreken van een revolutionaire manier van bouwen.

Het project is in bouwteam gerealiseerd door de aannemers Ooijevaar en Schulte & Lestraden. Daarnaast zijn Mondria Advies, HK-Consultancy, Adviesbureau Feijen, Dijkhuis, Drent en Van Dijk, Janssen Imagineering, Haver Droeze naast HJK architecten betrokken bij de ontwikkeling en begeleiding van de nieuwbouw. Na de nieuwbouw zijn er foto’s gemaakt door Ramon Philippo van RAP Fotografie.

Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap
Card image cap